Vikingeliv i Skåne hele sommeren

0

Vikingeliv i Skåne hele sommeren

Oplev livet som viking i Sydsveriges Skåne nu til sommer.
TrelleborgFoto: Trelleborg.
Viking i en vikingetro ramme: I en hverdag, hvor det meste måske synes kontrolleret og ordenligt, kan det være sjovt at tage den ukontrollerede kappe på.
Eller med andre ord; at lade sin indre viking komme til udtryk. Sydsverige inviterer til det på forskellig vis, og her lader vikingernes vingesus sig ikke fornægte. Viking for en dag er både for store og små.
At kaste med økse som i gamle dage. Væve sit tøj selv. Kokkerere som en viking. Eller brydes, som man gjorde i vikingetiden. I Sydsverige denne sommer kan man lade vikingens verden få indpas og forsøge sig med deres levevis. Og vi danskere og svenskere skulle have det i os. Dét vidner historien og de mange mindesmærker om.
”Tendensen med at klæde sig ud, spille rollespil og dykke ned i historien ser ikke ud til at have toppet. De mange vikingetræf og -oplevelser i Sydsverige hen over sommeren er populære, så noget kunne tyde på, at det er velkomment at slippe den vanlige trummerum og den mere kontrollerede hverdag for en stund. Hele familien kan deltage, for historieforståelse er kombineret med leg”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Fotevikens Vikingemarked har historiens vingesus over sig – man kender nok bedst ”Slaget ved Foteviken i 1134”. Trelleborgs rekonstruerede vikingeborg er interessant i sig selv, og så er der gang i den med vikingeaktiviteter over sommeren.
Vikingemarked Fröja Thing, som foregår i det store frilandsmuseum, Vikingatider, som udbygges i disse år, er også populært. Og endelig er der det store naturskønne område, Gudahagen, hvor der efter sigende foregik ofringer i gamle dage – også her kan man få sig en på opleveren.
Guide til vikingetro vikingedage
Fotevikens Vikingemarked: Så bliver det ikke større
VikingemarkedFotevikens Museum og Vikingereservat ved Höllviken syd for Malmø er et såkaldt arbejdende museum, hvor man kan opleve dagliglivet i vikingetiden.
Foto: Fotevikens Vikingemarked
Glasmontre og plancher er byttet ud med en hel vikingeby bygget af datidens materialer og teknikker.
Byen viser 23 rekonstruerede huse fra vikingetiden og den tidlige middelalder og ligger naturskønt. I sommermånederne er vikingebyen befolket med frivillige “vikinger” fra hele Europa, som arbejder med skibs- og husbyggeri, praktiserer gamle håndværk, etc. Alle kan komme forbi og kigge.
Det store marked i juni starter med en række håndværksdage, hvor der kan prøves kræfter med mange forskellige vikingetraditioner, herunder smedjearbejde, madlavning over ildsted, træskærearbejde, etc. Håndværksdagene afløses af det store Foteviken Vikingemarked, hvor ”Slaget ved Foteviken” i 1134, en vigtig del af historien, genoplives. Foteviken Museum lancerede tilmed ’Viking Games Open’ i 2015 i anledning af 20-års jubilæet, og det fortsætter de med også i år. Øksekast, bueskydning og hesteridning er blandt konkurrencerne.
Hvor og hvornår:
Foteviken Håndværksdage: 26. juni til 29. juni.
Foteviken Vikingemarked: 30 juni. – 2 juli.
Foteviken Museum – Museivägen 27, Höllviken
En 1000 år gammel vikingeborg: Trelleborg
I slutningen af 1980’erne fandt arkæologer resterne af en vikingeborg midt inde i den nuværende Trelleborg by. Man kunne ane en ringformet borg, som blev dateret til 980’erne, dengang Skåne var dansk. Med fundet af den gamle Trelleborg kom således også forklaringen på byens navn. Arkæologer opdagede, hvor stolperne til borgen havde stået, dette som sorte pletter i jorden.Ringborgen er nu delvist genopførtmed palisader, port, et middelalderhus inde i borggården, etc.
TrelleborgI starten af juli er der vikingemarked, smagsprøver, håndværksarbejde, kampsport og selvfølgelig selve det store slag om Trelleborg, hvor forskellige vikingehold tørner sammen.
Foto: Trelleborg
Her har man første parket til hovedingredienserne i vikingernes liv i såvel krig som kærlighed. Et vaskeægte vikingebryllup holdes også, så interesserede kan se, hvordan man blev smedet i hymnens lænker.
Et stort vikingemarked uden for borgen kan endvidere ses med tekstiler, smykker og kunsthåndværk fra nær og fjern.
Hvor og hvornår:
7. – 9. juli.
Västra Vallgatan 6, Trelleborg
Se mere: www.trelleborg.se/sv/uppleva-gora/kultur/trelleborgen/slaget-om-trelleborgen
Vikingemarked Fröja Thing
VikingekampMidt i sommerferien, når man alligevel er på tur i Sverige, bør man lægge vejen forbi Vikingemarkedet Fröja Thing i Löddeköpinge mellem Malmø og Helsingborg. Her er der dømt vikingeliv i en hel weekend, og alle i familien kan være med. Markedsliv fyldt med handlende i vikingetøj, håndværksarbejde, bueskydning og kampe.
Foto: Fröja Thing
Men også de mere sjove og hyggelige aktiviteter er at finde som musiske indslag, gøglere og eventyr – og naturligvis mad og drikke i vikingernes tegn. Børn er tilgodeset med et særligt værksted til dem og kursus i at leve som en viking. Alle er velkomne, små og store, vikinger og almindelige mennesker.
VikingaTider er et unikt arkæologisk frilandsmuseum med fokus på vikingetiden og den tidlige middelalder. Landskab, gårde og huse bliver tilsammen Skandinaviens største rekonstruktion af et vikinge-kulturlandskab på hele 25 hektar. Det er ikke kun gårde og huse, der bygges, men et helt samfund af græsgange, enge, dyr, landbrug, håndværk, handel og meget mere.
Hvor, hvornår:
Vikingemarked Fröja Thing: 15. – 16. juli.
VikingaTider – Ådalsvägen 18, Löddeköpinge
Se mere: http://vikingatider.se
Vikingeliv i Gudahagen
Udenfor Näsum i det nordøstlige Skåne ligger Gudahagen, som er et stort, smukt, naturgrønt område, der sandsynligvis bestod af 250 stående sten og varder. Gudahagens oprindelse og nøjagtige funktion er ikke bestemt, men man har både opdaget grave fra jernalderen og den kristne æra.
Man mener nok, at Gudahagen var et sted, hvor ofringer foregik, eller hvor et hedensk tempel lå. I midten af september samles vikinger fra nær og fjern, installerer sig i telte, iklæder sig vikingeklæder og lever det ægte vikingeliv i en weekend.
Hvor, hvornår:
16. – 17. september.
Gudahagsvägen, Näsum
Se mere:https://www.facebook.com/events/1425222330854741/?ti=asShare.

About Author

Comments are closed.