Tips til årets julemarkeder i Sverige

0

Tips til årets julemarkeder i Sverige

Den mørke tid nærmer sig – og det gør julen dermed også. De svenske julemarkeder gør klar til snart at skabe julelys i store og smås øjne.
Her følger en guide over nyheder, klassikere og julemarkeder med jubilæum.
Det blæser og bliver koldt udenfor, og vi søger indenfor, i Sverige såvel som i Danmark. Der tændes op i pejsen, peberkager og safranboller kommer på de svenske borde, og vi finder nærværet frem.

Julen er en vigtig milepæl og hyggefaktor for os nordboere, og de svenske julemarkeder i by og på land har en stærk tradition for mange besøgende, hjemmelavet julemad, selvdryppede stearinlys, kanekørsel, hjemmestrik og julemandsmystik.

Jubilæum for julemarkeder
I år er der tilmed flere svenske julemarkeder, der kan fejre jubilæum. Et har 30 år på bagen, mens et andet kan fejre 10 julefejringer.
Jul i GrottenOg atter engang er der julemarkeder i bemærkelsesværdige rammer. Et foregår i oplyste underjordiske gange, nemlig i Tykarpsgrottan. Et andet har skabt et julemarked sammen med gamle veteranbiler og gammeldags legetøj, nemlig på Johanna Museet

foto: Tykarpsgrottan
”Julemarkederne i Sverige varsler julens komme, og det sker allerede fra midt november. 2017 er ingen undtagelse, og er der noget, vi nordboere ser frem til, er det denne magiske tid på året. Vi danskere tager i højere og højere grad på juleinspirationstur over broen og bringer lys, juledelikatesser og hjemmegjorte julegaver med hjem til juleaften. Den svenske krone gør tilmed, at vi får meget for pengene”, siger Anna Kron Boysen, fra Visit Sweden.
Se mere i nedenstående guide over de svenske julemarkeder anno 2017.
Funklende jul på Svaneholms Slot, 18. – 19. november
Her kan nydes et traditionelt, svensk julemarked på det historiske Svaneholms Slot, et firelænget renæssanceslot fra 1530’erne med beliggenhed i Skurup i det sydlige Skåne. Slottet med den lille borggård i midten ligger omkranset af skov og ned til Svaneholmssøen, og her er det skønne for øjet kombineret med det skønne for ganen.I to fulde dage er slottet omdannet til en julemarkedsplads med lokalt producerede lækkerier og hjemmelavet ’fika’ i alle afskygninger. Her kommer julestemningen nemt til en. Slottet har også et museum og en restaurant.
Se mere: http://www.svaneholm.com/
Julemanden møder børnene på Johanna Museets julemarked, 25. – 26. november
På Johanna Museum i Skåne i Skurup kombineres julen med sjove elementer fra gamle dage.
Johanna Museum er normalt et teknisk museum med veteranbiler, motorcykler, dagligdagsting fra en svunden tid, musikinstrumenter og legetøj, som tidligere generationer havde sjov med.

I julen diskes der op med meget traditionel skånsk “spettekaka” (spydkage) og gammeldags hjemmebagt brød bagt i stenovn. Håndværkere fra Skåne sælger små nisser, keramik, håndmalet porcelæn og meget mere. Børnene møder også julemanden!
Se mere: http://www.johannamuseet.se/2017/03/16/25-2611-hantverkarnas-julmarknad/

Smukke, historiske Lund med julemarked, 2. – 3. december
Man kan besøge Lund alene for den gamle, smukke bys skyld, spadsere i de gamle stræder og se det astronomiske ur i domkirken. Men i begyndelsen af december er der tilmed julemarked.

Jul på KulturenDet er på frilandsmuseet Kulturen i Lund, der ligger som en oase midt i byen,og består af over 30 kulturhistoriske bygninger fra 1600-tallet og frem til 1930erne, at der er julemarked. Et hyggeligt marked i gamle omgivelser byder på dygtige kunsthåndværkere, julemusik, julemanden, julegaveideer, grillpølser og andre frydefulde ting at putte i munden. Dette til duften af ristede mandler. Ved skumringstid tændes i hundredvis af stearinlys, som lyser op i parken og skaber et helt magisk vinterlandskab.
Se mere: https://www.kulturen.com/program/kulturens-julstok/
Underjordisk jul i Tykarpsgrottan, 7. – 10. december
Her er der tale om et traditionelt julemarked men i en højst utraditionel kulisse under jorden. Tykarpsgrottan ligger en kort køretur fra Hässleholm, og 12 meter under jorden findes en labyrint af underjordiske gange, hvor kunsthåndværkere viser deres seneste kunst frem.

Jul i GrottenDer er tale om en gammel kalkstensgrotte, som med levende lys, musik og juledufte giver en fantastisk julestemning af de sjældne. Julegaverne kan købes her, og børnene kan krybe ind i nissegangen, hvor man nedfælder sine julegaveønsker til julemanden. Hygge spundet over uhygge.
Læs mere: http://www.tykarpsgrottan.net/se/julmarknad/julmarknad-2017-17749407

 
Julemarked i Fredriksdal i Helsingborg, 8. – 10. december
Færgen over fra Helsingør til Helsingborg. Det tager ikke mange øjeblikke, og så er man på Fredriksdal ganske kort tid efter, som den 2.- 4. december er konverteret til et stort traditionelt julemarked med masser af underholdning og sjove aktivitetsmuligheder for store og små.

Flere hundrede udstillere har ikke blot stadset sig ud i deres fineste puds, men de fremviser også mad og svenske delikatesser, som man må smage på – og købe ind af. Der er hyggelige bygninger og vinterhyggelige haver, man kan spadsere rundt i, og så kan man tage sig et glas gløgg, når man trænger. Fredriksdal er kendt for de mange fakler, som oplyser alt, ikke mindst på de mørkeste dage.
Læs mere: https://fredriksdal.se/event/jul-pa-fredriksdal/
Malmø er julens by, hele december
På Gustav Adolfs Torg i Malmös centrum finder man traditionen tro et gammeldags julemarked med kunsthåndværk og et hav af lækre delikatesser til julebordet.

Men faktisk kan hele Malmø anbefales, hvis julestemningen skal indfinde sig, for i hele december måned toner alle kroge af byen jul. Torvet er centrum for det hele med marked, lysinstallationer, karrusel, hest og vogn, alfer og mere, det hele akkompagneret af julemusik. Men hele byen er konverteret til juleland i den bedste betydning.
Glansen er ikke gået af Sankt Gertrud i Malmø, den 9. december
Sankt Gertruds gamle bygninger i Malmøs middelalderlige bydel skaber igen i år en fin, historisk ramme om julemarkedet, som er at finde i de små butikker med design og kunsthåndværk.

sankt gertrud julemarkedButikkerne er charmerende med gamle bjælkelofter og skæve gulve, og i de brostensbelagte gårde mellem bindingsværkshusene finder man al julehyggen og ting, man kan købe med hjem som julegaver, f.eks. flotte skåle, krus og fade, juledekorationer, etc. Caroli-kirken er også med, og her er der jule live-musik. Det er hyggen, der er omdrejningspunktet.
Se mere: http://hejevent.se/event/ldudweesmil46a/julmarknad-i-sankt-gertrud-2017
Julemarked som i gamle dage på Övedskloster Slot, 15. – 17. december
Dette julemarked har et særligt fokus på gamle dage, mad og lokalt kunsthåndværk. Lige ved siden af det smukke slot finder man nemlig en gammel ægte kostald fra 1800-tallet med en dejlig, rustik atmosfære.

Dét er hjertet og centrum for slottets julemarked, hvorfra alle hyggelige kroge og boder udspringer. Rokokoslottet Övedskloster nær Vombsjön er i privateje, men slotsgården og den store slotshave anlagt i slutningen af 1700-tallet er åben for besøgende.

Til Övedskloster hører ca. 3.500 hektar jord med kronhjorte, rådyr, vindsvin, etc. På markerne kan man også opleve de specielle, hvide hjorte, hvis man er heldig.
Se mere: http://www.ovedskloster.com/besok-oss/jul-pa-ovedskloster-2017
Hallandjul med fokus på Halland, 17. – 19. november
På Lille Bøslid i Halland fejrer man også julen, men på den hallandske måde. Omkring 100 udstillere samles den anden weekend i november hvert år for at give besøgende muligheden for at opleve et ægte gammeldags hallandsk julemarked.

Her træffes hallandske madproducenter og kunsthåndværkere, og sammen skaber de den smukke hallandske julestemning. Her skammer man sig ikke over at fokusere på det helt lokale og nære; man er stolt over det og viser det gerne frem. Lilla Bøslid er en stor og smuk gård fra det 19. århundrede og ligger ca. 1 km syd for Halmstad. 80 % af det, der produceres på gårdens marker, er økologisk.
Se mere: http://www.hallandsjul.se/
Jul på slottet30-års jubilæum på Tjolöholm Slot, 17. – 19. november og 22. – 26. november
I år er det tredivte gang, at Tjolöholm Slot synger julen ind. Der er tale om et traditionelt julemarked med over hundrede udstillere og mange programaktiviteter. Julemanden modtager børnenes ønskesedler, og nisserne laver sædvanen tro julepuslespil med alle børnene.

Hvis man mest af alt har brug for at slappe af og spadsere rundt på det fine slot, kan man naturligvis også gøre det.
Se mere: http://www.tjoloholm.se/kalender/julmarknad-2/
Design-julemarked à la London, 24. – 26. november
De hotteste og mest lovende designere i Gøteborg arrangerer et julemarked inspireret af London. I stedet for et mere traditionelt julemarked tilbydes et marked i Auktionsverkets Kulturarena, hvor håndlavet og specialdesignet tøj, tilbehør, kunst og spændende design og indretning fra mere end 80 udstillere kan ses og købes. Julestemning på en måske mere moderne måde.
Se mere: http://www.alalondon.se/

Juleaktiviteter for unge og gamle på Kronhusjul, 2. – 17. december
Kronhusjul i Kronhuset & Kronhusbodarna er ikke nogen nyhed, men nyt fra i år er, at der udover det fine julemarked er juleaktiviteter for unge og gamle.

Kronhusjul starter med et traditionelt julemarked i Gøteborgs ældste bygning fra 1654. Besøgende tilbydes med andre ord en genuin julestemning i en historisk ramme. Her kan købes fine julegaver af udstillerne på markedet og af de håndværkere, der året rundt holder til i Kronhusbodarna på gården. Stedet har også en café, som byder på god mad og kaffe samt julefika.
Lisebergs designmarked 17. november – 30. december
Ud over det traditionelle julemarked og andre traditionsrige juleaktiviteter i forlystelsesparken, som er årligt tilbagevendende, er der nu også et moderne julemarked i tårnet med både kendte tøjmærker og unikke udstillere.
Se mere: https://www.liseberg.se/jul-pa-liseberg/
Bjertorp Slot med julehygge, 18. – 19. oktober
Bjertorp Slot er Sveriges yngste slot i jugendstil, tegnet af datidens store arkitekt Ferdinand Boberg i 1914. I dag er slottet et unikt mødested med konferencer, fester, bryllupper og golf, og netop i år kan slottet melde om 10-års jubilæum for deres fine julemarked.

Julemarkedet er fyldt med julemusik, nisser, hestevognskørsel og meget mere. Udstillerne er hovedsageligt lokale fødevareproducenter, julehandlere og designere med fokus på god kvalitet.
Slottet serverer en lækker suppebuffet med hjemmebagt brød.
Se mere: http://bjertorpslott.se/att-goera/evenemang/julmarknaden-firar-10-aar-1/
Julemarked på smukke Öland, 3. – 4. november
Öland afholder et fint julemarked på Skäftekärr på nordøen. Der er tale om amtets ældste julemarked med kvalitetshåndværk og lækker julemad. Og så er det den 31. gang, at øen afholder julemarked i Skäftekärrs smukke park med lokalforankret håndværk og mad blandet med elementer udefra.

Man kan komme ind og se jernalderbyen, ride pony og meget mere. Øland er Sveriges næststørste ø og ligger i Østersøen øst for Småland, som den er adskilt fra af det smalle Kalmarsund. Øen har været forbundet med fastlandet siden 1972 via Ølandsbroen.
Se mere: http://www.skaftekarr.se/Share.

About Author

Comments are closed.