Livet er at rejse, men for nogle er selve transporten et mareridt. Nogle mennesker får koldsved og rysteture bare de nærmer sig en bakketop som er blot en anelse højere end Ejer Bavnehøj, andre holder sig helt fra de oversøiske rejsemål på grund af flyskræk.
Travelfreak.dk vil gerne hjælpe folk med rejseangst og har derfor boret lidt i hvad det er der gør at nogle mennesker bare ikke kan fordrage at køre bjergkørsel eller flyve og ikke mindst hvad der skal til for at fjerne angsten.
Flyskræk!
Har du prøvet det? Det er ikke rart vel? Du har mest af alt lyst til at løbe skrigende bort fra flyveren.
Mange mennesker lider af flyskræk – i større eller mindre grad. Der er to hovedårsager til flyskræk: Den rationelle som siger, at et fly kan falde ned, og den irrationelle som har psykologisk karakter og handler om frygten for at miste kontrollen i uvante omgivelser – højt oppe i luften, fastspændt og låst inde sammen med en masse ukendte mennesker.
Sådan forebygger du flyskræk Det kan være en god ide at forebygge sin flyskræk, hvis man har problemer i den retning:
Før rejsen:
- Kom i god tid, før en flyrejse. Du undgår derved stress, som kan forværre din flyskræk. I lufthavnen kan du finde ro ved at se på, hvor rolige de andre rejsende er. Afled din opmærksomhed ved at spille et spil læse et ugeblad eller find på noget behageligt at tale med dine medrejsende om.
- Spis en god og nærende kost før flyveturen.
- Hold igen med koffeinholdige drikke.
- Tænk på hvor sikkert det er at bruge fly som transportform.
På flyveturen:
- Slap af – tag nogle dybe indåndinger.
- Hold dig fra alkohol.
- Hold dig beskræftiget med ting, som kan aflede din opmærkshed fra flyskrækken.
Alle flyselskaber, der flyver til og fra Europa skal leve op til europæisk standard for sikkerhed. EU-kommissionen udgiver en liste over usikre flyselskaber, som har flyveforbud indenfor EU-området.
Højdeskræk!
En del af forklaringen på højdeskræk er, at hjernen bliver forvirret af det uvante synsindtryk, når vi kigger lodret ned fra fx en høj bygning. Det skyldes, at vi er vant til at orientere os efter vandrette synsindtryk. Hjernen måler hele tiden vores bevægelser i forhold til faste punkter i landskabet og holder på den måde kroppen i balance. Men når vi kigger ned fra et højt sted, er genstandene på jorden for langt væk til, at hjernen kan bruge dem som målepunkter, og i øjenhøjde er der kun den bare luft. Resultatet er en svimmelhed, der minder om søsyge og hos nogle kan udløse panik.
Afhjælpning:
En gradvis tilvending til det du har en fobi overfor er en god måde til at blive skrækken kvit. Du kan selv arbejde med det ved langsomt at konfrontere dig med skrækken f.eks. ved at gå op ad en stige et trin ad gangen – gå ikke videre før du føler dig klar. Du kan naturligvis også søge professionel hjælp.