On Life – slow travel, en global trend

0

On Life – slow travel, en global trend

Flere og flere er: Pilgrim for en stund
Pilgrimsrejse SverigePilgrimsvandring bliver stadigt mere populært ikke mindst i Sverige.
Foto: Roger Borgelid
De langsomme rejser har succes i disse år. Her er man ikke online, men ’on life’, som flere fremtidsforskere kalder det.
Det gælder også pilgrimsvandring i Sverige, hvor flere end nogensinde prøver kræfter med ben og sind og vandrer op mod flere hundrede kilometer. Svenskerne udvikler deres pilgrimsruter løbende, og frem mod denne udendørssæson åbner et nyt hotel på Pilgrimsleden i Dalsland.
En sansefuld rejse
Vandrerejser og andre lignende langsomme rejser, hvor der er tid til eftertænksomhed, føle og sanse er oppe i tiden. Flere og flere vil gå fra konstant online i tilværelsen til offline og i stedet ’on life’. At bruge sin krop, som man gør, når man vandrer, er også lig med den sunde livsstil, som flere og flere foretrækker. Pilgrimsleden i Dalsland i Vestsverige er en af de pilgrimsruter, hvor et stigende antal vandrere ses.
”Flere og flere ønsker at bruge ferien på at føle sig som en pilgrim for en stund, vandre i dagevis og nyde flora og fauna undervejs. Både turistorganisationer og hoteller langs ruten fortæller, at der er tale om en positiv udvikling i antallet af vandrere generelt i Sverige og ikke mindst langs Pilgrimsruten i Vestsverige”, siger Anna Kron Boysen, PR Manager hos Visit Sweden.
100 kilometers vandring
Pilgrimsleden i Dalsland tager sin smukke begyndelse i Vänersborg, man passerer forbi den berømte Holms Kirke i Mellerud og videre mod den ligeså kendte Edsleskogs Kirke i Åmål og endelig videre, helt til Svanskog. Det er en pilgrimsvandring på over 100 kilometer. Den oprindelige rute mellem Holm og Edsleskog er klassificeret som middelsvær. Det er smag og behag, men de fleste siger, at den smukkeste del af ruten ligger i Upperud- og Edsleskogs-området.
Holms Kirke og Edsleskogs Kirke lå ved den såkaldte kongevej, som blandt andet Carl von Linné færdedes langs og også ved de pilgrimsruter, som førte helt frem til valfartsstedet Nidaros i Trondheim og Olav den helliges grav.
Dalsland er det område i Sverige, som har flest søer. Flere end 1000 søer og vandløb er der tale om, og det gør, at udsigt til vand ikke er et særsyn på pilgrimsruten, tværtimod. Naturen er smuk og rolig, og der er masser af plads til alle.
Bo i en kornsiloBlandt overnatningsstederne undervejs findes Upperud 9:9, som tidligere var en kornsilo men nu et smukt hotel. Bygningen, som ligger lige ved Dalslands kanal, har mere end 100 år på bagen som kornsilo men er nu smukt restaureret, bl.a. med franske altaner fra værelserne, som giver udsigt til naturens lys og vand.
Foto:  Martin Gustafsson
Der er højt til loftet indendørs, og hemsen giver også sovepladser. Alle værelser har fire senge, køkken og toilet med bad.
Vandring og friluftsliv
Edsleskogs Wärdshus ligger i den nordlige ende af pilgrimsruten, lige ved søen Edslan. Fokus her er vandring og friluftsliv, og der er tale om en hyggelig kro midt i naturen. Man bor komfortabelt i dobbeltværelser, alle udstyret med bad, toilet og balkon med udsigt til søen.
Vandreferie SverigeLangs pilgrimsruten i Dalsland er der ydermere seks steder med lejrpladser og læhegn, som er blevet renoveret for nylig.
Foto: Roger Borgelid
Har man selv mod på det, kan man starte ud med en 5-dages vandringstur på Pilgrimsruten i Dalsland og en startpakke på den smukkeste del af ruten, dette med planlagt overnatning på hotellet Upperud:99 og Edsleskogs Wärdshus.
Herudover er der to overnatninger på lejrpladser under læhegn. Samlet gåafstand er ca. 40 km.
Beskrivelse af fem-dages vandringsturen
Dag 1: Længde cirka 17 km
Man tager tog eller bil til Mellerud, hvor starten går fra (bilen kan parkeres på stationen i Mellerud). Pilgrimsvandringen tager sin begyndelse, og man vandrer bl.a. forbi Holms kirke, som ligger i udkanten af Mellerud. Man vandrer hele dagen til hotellet Upperud 9:9, hvor man overnatter og spiser godt.
Dag 2: Længde cirka 15 km
Efter en god morgenmad på Upperud 9:9 pakker man sit grej med mad, vand, liggeunderlag, sovepose og tøj alt afhængigt af vejrlig. Man takker af og vandrer afsted.
Man overnatter på lejrpladsen “Flat”.
Dag 3: Længde cirka 12 km
Efter en god nats søvn i soveposen og morgenmad i naturen vandrer man videre mod nord til den næste lejrplads ved Tansjön. Man passerer forbi Högelund og kan eventuelt tage et hvil her, inden det går videre mod dagens endemål. Man overnatter godt til lyden af klukkende vand fra søbredden og ugler, der tuder i natten.
Dag 4: Længde cirka 13 km
Man står tidligt op og efter en skøn morgensvømmetur i søen (alt efter lyst og temperaturer naturligvis) vandrer man videre mod Edsleskogs Wärdshus, som er dagens mål.
Når man ankommer sidst på eftermiddagen, er det ren luksus og forkælelse at sætte sig ved et veldækket bord og indtage frisklavet, varm mad og derefter kravle ind i en ny redt seng.
Dag 5: Valgfrihed
Efter morgenmaden kan man vælge at vandre til Åmål på omkring 20 kilometer og slutte sin pilgrimsvandring her med tog retur. Hvis man er træt og ikke rigtigt orker mere, kan man også tage en bus til Åmål eller hoppe på toget, der kører tilbage til Mellerud. Man har hermed prøvet kræfter, ben og sind med en pilgrimsvandring.
Se mere: http://www.vastsverige.com/b/47876/Pilgrimsleden
Se mere: http://www.vastsverige.com/dalsland/p/244090/Vandringspaket-Pilgrimsleden
Se mere: http://upperud.se/Share.

About Author

Comments are closed.