Mechelen: I hælene på historiens kvinder

0

Mechelen: I hælene på historiens kvinder

Mechelen i det nordlige Belgien har gennem tiden været hjemby for en lang række historisk vigtige kvinder – og den dag i dag, kan deres bedrifter og historier opleves flere steder i byen.
MechelenI Flandern i det nordlige Belgien ligger byen Mechelen. Flere stærke kvinder har gennem tiden spillet en stor rolle for byens historiske udvikling, og Mechelen, der kombinerer historisk charme og moderne storbypuls, er derfor et oplagt valg til en anderledes og hyggelig weekendtur med veninderne.

Tag på romantisk miniferie i Sverige

Et besøg i Mechelen er på mange måder en rejse til fortiden. Både i indre by og i oplandet gemmer sig fantastiske historier – mange med kvinder som hovedpersoner. Samtidig har byen alt det, man kan ønske sig til en hyggelig storbyferie: Smukke bygninger, hyggelig atmosfære, velsmagende mad, moderne butikker og stemningsfulde barer – og det hele kan udforskes til fods eller på cykel.
Her er en kort intro til nogle af byens historier:
En verdenskvinde
I det 14. århundrede var Mechelen en vigtig handelsby i hjertet af det daværende Holland. Her byggede regenten, Margrethe af Østrig, sit palads, Court of Savoy, der var et af de første renæssancepaladser i området. Margrethe var en verdenskvinde, og flere af datidens adelige, filosoffer og kunstnere har besøgt stedet. I dag er paladset især kendt for sin charmerende gårdhave.

Mechelen BelgienUrsulinernes vinterhave
Et stenkast fra Mechelen ligger usuliner-instituttet, hvor de første ursuliner-nonner flyttede ind i 1841. Instituttet blev hurtigt kendt for sit høje uddannelsesniveau – og samtidig blev stedets gæstehus for kvinder kendt uden for landets grænser.

Ursuliner-nonnerne var innovative og modige. Det ses tydeligt i den moderne vinterhave, de etablerede omkring år 1900.

Haven er især kendt for sin farverige glaskuppel, der skaber et fantastisk lys-farvespil. Vinterhaven blev skabt som et sted, hvor venner og familie kunne besøge kvinderne på instituttet. I dag fungerer stedet som museum og er åbent for besøgende hver søndag eftermiddag fra marts til oktober.
Grand Béguinage: en landsby i byen

marked i MechelenPå det store beguiner-kloster, Grand Béguinage, i indre by gemmer sig endnu en historie om nogle af Mechelens kvinder:
Beguinerne. Beguiner-klostrene blev skabt på korstogenes tid, hvor mange mænd drog hjemmefra og aldrig kom tilbage til deres kone og børn.
De forladte kvinder, som ikke ønskede at komme i traditionelt kloster, flyttede derfor sammen på beguiner-klostrene for at tage sig af hinanden.
Her var de ikke bundet af løfter om kyskhed, fattigdom og lydighed som på almindelige klostre. I 1560 flyttede beguiner-kvinderne i Mechelen til det store Grand Béguinage.

Med sine smukke bygninger og små gader blev det efterhånden en landsby midt i byen med bageri, bryggeri, plejehjem og kirke. Selv den dag i dag kan man fornemme den særlige atmosfære i området, der på grund af sin unikke arkitektur er erklæret for UNESCO verdensarv.

Kvinder bag øllen

Belgisk ølTidligere har der i visse kredse hersket en opfattelse af, at øl primært er for mænd. Sådan har det aldrig været i Mechelen.
Her stod kvinderne i middelalderen for at brygge øl som en del af husholdningsopgaverne. Også i beguiner-klostret stod beguinerne selv for brygningen – faktisk nøjagtigt på det sted, hvor man i dag kan besøge – og endda overnatte på – Brewery Het Anker.

Her har man brygget den anmelderroste Gouden Carolus-øl siden år 1433. Stedet serverer også specielle øl-snacks som øl-ost, øl-chokolade og brød bagt med ølgær.

www.visitmechelen.beShare.

About Author

Comments are closed.