Kun fantasien sætter grænsen for dine feriemuligheder

0

Kun fantasien sætter grænsen for dine feriemuligheder

Verden er danskernes legeplads på ferien. En voksende middelklasse samt mere tilgængelige feriemuligheder betyder, at flere kan placere ferien lige der, hvor de ønsker. Ferieformen, vi vælger, er med til at underbygge vores personlige fortælling, lyder det fra turismeforsker Peter Kvistgaard.

Ferie mulighederFerie for Alle kan besøges 24.-26. februar 2017 i MCH Messecenter Herning.
Foto: MCH/Tony Brøchner.

Sandstrand, sol og liggestol tilsat en vandscooter, en kitesurfer og et volleyballhold giver et billede af en tilfældig sommerstrand i højsæsonen.

UNESCO-natur og luksus på Mallorca

Den måde, vi bruger strandene på i dag sammenlignet med tidligere, er et godt billede af, hvordan danskernes ferie har ændret sig. Tidligere tog man til stranden for at dase. Måske var der én, som havde en transistorradio med, og så gjaldt det om at placere sig i nærheden af ham, fortæller turismeforsker ved Aalborg Universitet, Peter Kvistgaard, og fortsætter:
– I dag tager vi til stranden med et stand up paddle-board, en vandscooter og et surfbræt. Der er masser af muligheder, som vi i stigende grad benytter os af.

De øgede muligheder fra strandlivet kan overføres til de øgede muligheder, danskerne har på ferien, når vi vælger aktiviteter, boform såvel som destination.

Luksusferie for alleBåde for overlægen og viceværten
De øgede muligheder for ferieformer hænger tæt sammen med udviklingen i de sociale klasser. I dag tæller middelklassen 2,3 milliarder mennesker på verdensplan, men frem mod 2030 forventes den at vokse til 4,9 milliarder mennesker.

En voksende middelklasse betyder en voksende andel af mennesker med overskud af finanser. En gruppe som med andre ord har råd til at opfylde feriedrømme næsten uanset, hvordan de udformer sig:
Kun fantasien sætter grænsen for dine feriemuligheder

– Tidligere så man et program i TV med Troels Kløvedal og tænkte: “Nøj, hvem der bare kunne”. I dag ser vi det samme program og tænker: “Det vil jeg også”. Og så gør vi det. Verden er blevet allemandseje, og det er bogstaveligt talt kun fantasien, som sætter grænserne. I dag kan både overlægen og viceværten rejse jorden rundt, hvis det er det, de vil, siger Peter Kvistgaard.
60.000 drømmejægere i Herning
Et af de steder, hvor det tydeligt mærkes, at hele verden er blevet tilgængelig for ferieglade danskere, er på Skandinaviens største feriemesse, Ferie for Alle, som afholdes i MCH Messecenter Herning hvert år i februar. Her mødes omkring 60.000 mennesker for at finde drømmeferien. Og de mange forskellige drømme stiller store krav til udstillerfeltet på messen:
 
Drømmeferien– Nogle besøgende har meget specifikke idéer til såvel destination som type af ferie. Nogle har eksempelvis drømt om at vandre Caminoen i Spanien, køre tværs gennem USA på en motorcykel eller tage på vin-tur i Frankrig.

Andre besøgende beslutter sig spontant på messen, når de har besøgt udstillerne. Vi sørger for at have et bredt, spændende og professionelt udstillerfelt, så alle feriedrømme kan blive virkelighed, fortæller projektchef på Ferie for Alle, Anders Ladefoged Mortensen.

Ferie for Alle er delt op i fem temaområder, Ude-liv, Camping, Golf, Danmark og Udland, og foregår næste gang fra 24. til 26. februar 2017.

De voksne leger mere på ferien

Vender vi tilbage til billedet med sandstranden, hvor transistorradio og tilsandede håndklæder er byttet ud med surfbræt og selvrealisering, viser sig også et andet vigtigt feriefaktum anno 2017:

Special interest tourism– De voksne leger mere, når de holder ferie. Det kaldes også “special interest tourism”. Betegnelsen dækker over ferier, hvor vi kaster os ud i klatring, dykning, cykling og så videre. Faktisk ser man, at det i stigende grad er netop turisternes behov – eller “special interests” – som spiller ind, når ferien planlægges, end det nødvendigvis er destinationen, siger turismeforsker Peter Kvistgaard.

Danske turister går efter det unikke, spektakulære og autentiske, når ferien planlægges. Flere og flere ønsker desuden at komme under overfladen og kende historien og fortællingen om rejsemålet.

– På den måde kan vi skabe vores egne fortællinger via den form for ferie, vi vælger. Feriens aktiviteter og destination er på den måde blevet en del af vores selvbillede, lyder det.

Turismeforskeren fra Aalborg Universitet sætter en stor, tyk streg under, at charterferier stadig er yderst populære på tværs af sociale lag og aldersgrupper. Det skyldes blandt andet, at charterbureauerne har fulgt med tiden og i stor grad har bygget “special interest tourism” ind i deres rejsekoncepter.

Fakta:
Skandinaviens største feriemesse med over 1.000 udstillere finder sted i MCH Messecenter Herning fra 24.-26. februar 2017. Messen er delt op i fem kategorier: Udland, Danmark, Camping, Udeliv og Golf. Samtlige store charterbureauer deltager på messen, som årligt besøges af over 60.000 danskere. Læs mere på ferieforalle.dk.Share.

About Author

Comments are closed.